Graphic saying Get The Book - the Home Distillation Handbook by Ola Norrman


Home
Over de uitgever
Distilleren als hobby
Hulp bij het downloaden
Kosten van de apparatuur
Gratis updates
Gezondheid & veiligheid
Wettelijke voorwaarden
Links
Nieuws
Dranken en likeuren
Bestel het online-boek
Geheimhoudingsbeleid
Kwaliteitdistillatie
Inhoudsopgave
Uw suggesties
Vertel een vriend service


Het handboek voor thuisdistillatie.

Apparatuur en relaterende kosten

De kosten voor 1 ltr 40% wodka omvatten de gezamelijke kosten van 1 kg suiker plus de kosten van de aktieve koolstof ( 500 – 1000 gr is nodig voor 5 – 7 liter wodka, afhankelijk van de distillatiesnelheid en of je één of tweemaal distilleert). Vervolgens heb je nog de gist nodig voor de fermentatie, elektriciteit voor de verwarming, en water voor de koeling, maar deze kosten zijn minimaal.

De kosten van de apparatuur kan varieëren van bijna niets tot 1000 Euro. Eerst heeft men gewone wijnmakersapparatuur nodig, zoals een fermentatievat, fermentatieslot en een sifon.

De distiller (still) is duurder. Je kunt een nieuwe r.v.s. still kopen, maar dat is vrij duur. Als je kunt lassen of iemand vinden die dat voor je kan doen is het veel goedkoper. Het kookvat kan gemaakt worden van 2 dunne rvs keukenpannen (gemaakt in Taiwan), welke vrij goedkoop zijn. De lasser moet beroeps zijn, en de pannen waarschijnlijk zilverlassen, omdat ze te dun zijn voor TIG-lassen. Belangrijk: al het laswerk moet van een kwaliteit zin welke geschikt is voor voedingsmiddelen , en beslist geen lood gebruiken bij het lassen.

Als je geluk hebt kun je het materiaal voor de kolom en de condenser, r.v.s. buizen en melkmachineverbindingsklemmen voor een klein bedrag vinden bij een recycle bedrijf. Zij ontmantelen vaak zuivelboerderijen en bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie ……..roestvrijstaal blijft als nieuw, ook na 20 jaar gebruikt te zijn. Voor het gazen rooster onderin de kolom kan men een rvs gootsteendop gebruiken, welke niet duur is. Rashigringen , plastic slangen geschikt voor voedingsmiddelen en een thermometer dient men in de regel nieuw te kopen, maar dit is een éénmalige uitgave, net zoals de rest van het distilleerapparaat. Een rvs distilleerder (of één van koper) gaat een levenlang mee.

Na de distillatie heeft men een grote trechter en een buis nodig voor een speciaal proces met aktieve koolstof wat de alcohol (70%) beter maakt. Ook heeft men een hydrometer nodig om te kontroleren of de suiker in de mash geheel gefermenteerd en klaar voor distillatie is. Ook dient men een alcoholmeter aan te schaffen om de alcoholsterkte te bepalen. Ook dit is een éénmalige aanschaf.

Fuel Alcohol Still: Ondanks dat Robert Warren’s still aanzienlijk duurder is dan de meeste zelfgebouwde distilleerapparaten, is het een perfekte laboratoriumstill. Met behulp van automatische controlekleppen kan men precies het alcoholgewichtspercentage bepalen wat men wil bereiken. Voor ethanol brandstof wil men een gewichtsgehalte van 160 tot 190, hetgeen je op deze distilleerder kunt bereiken met één distillatieproces, omdat men in feite 3 stills heeft samengevoegd in één. Het verwijderd tevens de foezelolieën en produceerd een extreem zuivere alcohol.

http://running_on_alcohol.tripod.com/ethanolfuel/index.html