Graphic saying Get The Book - the Home Distillation Handbook by Ola Norrman


Home
Over de uitgever
Distilleren als hobby
Hulp bij het downloaden
Kosten van de apparatuur
Gratis updates
Gezondheid & veiligheid
Wettelijke voorwaarden
Links
Nieuws
Dranken en likeuren
Bestel het online-boek
Geheimhoudingsbeleid
Kwaliteitdistillatie
Inhoudsopgave
Uw suggesties
Vertel een vriend service


Het handboek voor thuisdistillatie.

Sterke drank en likeuren

De zuivere alcohol, welke het resultaat is van een goede hobby distillatie, is pure wodka. Men kan het vermengen met een wodka essence, welke één van de meest verkochte soorten is, maar men kan het ook drinken zonder essence.

Indien men een wodka een smaak wil geven, waarom niet een citroenwodka of zwarte bessen wodka proberen, men krijgt een frisse en fruitige drank.

Men kan de alcohol ook een aroma geven van fruit en kruiden. Indien men aan een oud lokaal recept kan komen, probeer het uit. Echter voor het maken van een commerciële kwaliteitsgin van jeneverbessen of zelfs voor het maken van een gemakkelijk aroma, zoals citroen wodka, is kennis van zaken vereist.

Om een goede gin te maken, heeft men een zeer goede kwaliteit jeneverbessen nodig, uit een specifieke regio. Men kan ze echter ook eenvoudig kopen: de essence ……..

kruiden……… en sterke drank……… de industrie koopt deze produkten vaak al voordat ze geoogst zijn. En er zitten nog veel meer ingrediënten in gin, o.a. veel meer verschillende kruiden.

Wanneer men een likeur met fruit bereid is de houdbaarheid van deze drank beperkt. Gebruikt men verse kruiden dan doet men ze waarschijnlijk direkt in de alcohol.

De essence fabrikant koopt eerst de beste kwaliteit kruiden om ze vervolgens een enige tijd in te leggen in een mix met een bepaalde verhouding van water en alcohol. Verschillende percentages water/alcohol geven verschillende smaken en uit één mengsel kan men, door de verhouding alcohol/water/tijdsduur te variëren, 2 – 3 verschillende aroma’s halen.

De essence fabrikant gebruikt ook andere technieken b.v. koolstofdioxide distillatie. Hiermee kan men goede aroma’s maken van b.v. fruit. Wat belangrijker is: men kan hiermee fruitaroma’s opsplitsen in vele andere aroma’s en kan naar keuze deze afgesplitste aroma’s weer samenvoegen, wat een beter resultaat kan geven dan de originele fruitsmaak.Wat aan aroma’s resteert kan men verkopen aan een fabrikant die met essences van mindere kwaliteit tevreden is. Het sterke gedistilleerde aroma kan men gebruiken in likeuren en hebben een houdbaarheid van vijf tot wel vijftig jaar.

Het experimenteren met alcohol en diverse essences is een grote hobby. Probeer het, maar maak een goede start. Als men een schijfje citroen in de wodka doet zal het niet zo goed smaken als bv een Absolut Citron, tenminste niet dezelfde dag al. Begin met het experinteren met essences en indien men “Prestige” essences uit Zweden kan krijgen gebruik dan deze en verander alleen als je essences van dezelfde kwaliteit vind. Pas als men ervaring heeft in het maken van goede produkten met behulp van alcohol en kwaliteits essences, kan men beginnen met het ontwikkelen van eigen essences voor gin etc. Aan het experimenteren komt geen eind en er is veel literatuur te vinden op dit gebied.

Wat de essences betreft: gebruik alleen essences welke gemaakt zijn uit natuurlijke of indentiek natuurlijke aroma’s. Indien uit de beschrijving van de ingrediënten niet blijkt of het uit natuurlijk of identiek natuurlijke stoffen bestaat, gebruik het dan niet. Als de ingrediënten zijn beschreven als aroma’s, voedingsaroma’s of iets dergelijks, dan zijn het zeer waarschijnlijk goedkope synthetische aroma’s, welke van een minderwaardige kwaliteit zijn, en het is niet iets dat wij willen gebruiken. Een fabrikant vermeld het altijd als er natuurlijke of identiek natuurlijke ingrediënten in zijn produkt zitten, omdat dit een bewijs van kwaliteit is en tevens toont het aan dat er geen synthetische aroma’s in zijn verwerkt.